O Taxi-prevozu

3

Red je (valjda?) da ”progovorim” koju i o taxi prevozu u Gradu.

Ako se neko ne složi sa mnom, slobodno me ispravite, tj.nadopunite.

Generalno moje mišljenje o taxi-prevozu nije loše.Ali, ima jedno veliko ”ali”.

ALI, sve ovisi koga zaustavite.

I pri tom ne mislim na firmu taxija.

Istina je da više ima nadobudnih taxista u Sarajevo-Taxi firmi, pa je veća mogućnost da ćete tu proći lošije, ali svugdje ima svega, što je problem.

Dakle, kad stanete na ulicu i spremite se da podignete ruku, nikad ne znate šta vas čeka.Nije li to stresno, zaboga. A jako je stresno i ako nazovete na centralu pa ono zvoni li zvoni pa te samo izbaci ili kao čekaš…pa nemamo vozilo, ili Kale Taxi slavni – doći će vam siva škoda, bijeli golf ovo ono, sve bez oznaka fino po zakonu pa ti zagledaj po ulici. Jednom za Bajram, vraćam se od tetke sa djetetom, pokasno i sad naručim Kale taxi, kaže doći će vam audi taj i taj, hajd kontam prepoznaću ga valjda, stiže neki bijesni audi, dovuče me u mahalu, lijepo me stid bilo, šta će mahala reć’ ko me dovuče u ta doba sa nekim crnim audijem 😀

Dobro, ovisi i od vaših očekivanja.Ako vam je glavni cilj da vam ne naplati više nego što treba, da vas ne vozika ulicama kao da ste turista, onda imate manje šanse da se iznervirate, a ako vam smeta pušenje, otvoren prozor, smrad općenito, priča od Kulina Bana, ispitivanje, komentarisanje, psovke na druge vozače, nervoza vozača… Onda plivate sa ajkulama 🙂

Raznih sam doživljaja u ovom prevoznom sredstvu imala. Od onih tip-top do onih kad sam pomislila da se neko pretvara da je taxista a ustvari je neki luđak, serijski ubica ili šta već.

Nije mi se jednom desilo da zaustavi auto i kaže e hajde sad izađi, a ja kažem e baš neću plaćen si da me voziš i voz. I to se recimo jednm desilo jer sam dotičnom taksisti rekla da bih voljela ako može prestati da pjeva nakon što sam ga zamolila da ne puši.

Znam ja biti užasno drska i prgava kad MORAM. Ne volim to al što se mora – mora se. Nažalost.

Ima i lijepih primjera, npr. nije vozač imao sitno a s obzirom da sam žurila i da nije bilo nigdje granapa ni trafike za razmjeniti novac, on je to odmah uvidio i veli- nema problema, hajte vi, pa ćemo se nekad opet sresti. Dok imam primjer za one koji su znali zaokružiti iznos od 5,5 KM na 9 i onda i onu marku jedva naći da vrate kusur od cenera, jer nisu imali sitno.

A sa kolicima ako idete tj. sa bebom u kolicima? Pa moja statistika kaže da u prosjeku od 10 taksista 1 i pol će vam pomoći da kolica ubacite u gepek koji će vam isto tako 0d 10 njih, 8 i pol naplatiti. Zanimljivo je da upravo oni koji pomognu- ne naplate gepek.

Ovo pola u ovome primjeru se odnose na one koji izađu i ko pomogli bi i ne bi i naplatili bi i ne bi.

Eto, koje slovo i o ovom gradskom prevozu, nek se nađe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *