Pametni telefoni za glupe ljude?

4

Misterija zvana ‘pametni telefon’.

Ako imate pametni telefon, ne morate vi biti pametni.Ili se, pak, tada vaša pamet uveća pa budete pametniji nego inače, jer imate pomagalo?

Šta mislite?

Evo šta ja mislim.

Dugo sam se opirala toj vrsti ‘pameti’.Jednostavno mi nije trebala.Ali onda sam počela to doživljavati kao pomagalo.I tu su me upecali.Naravno, prije ili kasnije svakoga upecaju.Osim možda penzionere, i to samo zbog toga što im je prekomplikovano za baratanje.

I tako, upecana ja, odlučim da instaliram špijunski sadržaj poznat kao Viber.Radi komunikacije sa prijateljima, dakako (koja se, moram priznati, poboljšala ovim putem).I tako, oduševih se viberom.

Podsjeća me na slavni msn.Baš me raduju one slatke ikonice, pa tek one naljepnice..a sve je tako šareno, kao šećerlama.Baš slatka komunikacija.I dopisivala sam se sa ljudima sa kojima se nisam ‘čula’ godinama ( jer između ostalog opirem se godinama i fb-u).

U tom prvobitnom zanosu prilikom instalacije tog ‘novog msn-a’ ne primijetih kakve sve dozvole mi aplikacija zatraži a odmah sve dozvolih.

I tako moje oduševljenje pametnim telefonom postade potpuno.

Sve dok…. nisam htjela da instaliram aplikaciju My Talking Tom.

Krajnje simpatičan mačak, a moj kranje simpatičan sinčić voli mačke pa sa oduševljenjem kliknuh ‘instaliraj’.

I onda aplikacija zatraži pristup do:

SVEGA MOGUĆEG.

Da ne nabrajam.

Uglavnom, lijepo upakovano, poprilično zakučitim jezikom za ‘pametne glave’ koje to prelete (kao što sam i ja prilikom instalacije vibera), i dopuste pristup kompletnom uređaju sa dozvolom da aplikacija ”može upotrijebiti bilo koje pojedinačno dopuštenje unutar grupe”, ”čitaje vaše kartice kontakata”, ”izmjena kartice kontakata”, ”dodavanje ili uklanjanje računa”, ”čitanje sadržaja vaše USB pohrane(na primjer, SD kartice)”, ”izmjenu ili brisanje sadržaja USB pohrane”, itd, itd….

Strašno.

I to je nedovoljna riječ.

”Aplikacija ZAHTIJEVA pristup do:”

Molim vas lijepo, oni zahtijevaju, neće da recimo zamole, ili da kažu da ”treba” pa eto da nas naprave budalama na kulturan način nego jasno i glasno ZAHTIJEVAMO, jer vam dajemo besplatne igre.Još nabavite hljeb i eto vam, kud ćete bolje, ta vi ste samo svjetina, i pametni telefoni su pametniji od vas!

Tako ONI razmišljaju.A ko su to ONI.

Oni koji misle da mogu upravljati svijetom.I rade to u velikoj mjeri.Bolesni su uglavnom od te želje za moći.

I šta će dobiti ako mogu gledati moje slike, mijenjati moje sadržaje?Ništa.Nisam neka važna ličnost, neće im nešto koristiti moj sadržaj.Ali oni to i ne žele.Samo žele da MOGU ako im ZATREBA izvući te iz fascikle, imati uvid u kompletan tvoj život i doskočiti ti.To je za njih MOĆ.

Pitanje je da li se može to ikako zaobići ustvari?Neću instalirati aplikaciju, nema me na fb-u, ali imam mail, imam druga čuda.

Ne, ne može se zaobići.

Ali mogu bar uraditi toliko za sebe i svoju pamet-i na taj način zahvaliti Bogu koji mi je dao- pa onda kad mi JASNO I GLASNO i na tako drzak i otvoren način traže da kontrolišu moj život sa tonom koji govori ‘imamo pravo’, da tada ne kliknem INSTALIRAJ.

Mogu uraditi toliko.Sad za sad.

A u kojem ću pravcu ići dalje, ne znam.

U međuvremenu se vidim kako sa prijateljima razgovaram od Bajrama do Bajrama, sa nekima možda češće, a moj sinčić ganja prave mačke po avliji 😉

 

 

4 Responses to Pametni telefoni za glupe ljude?

 • Sve je to vec davno isplanirano od elite koja želi kontrolisati cijeli dunjaluk.

  Aferim za post! <3

  Prijavi komentar

 • to je poznato, ali čuj, sve što imaš i treba da bude nešto što je , kako bi rek’o,za sve, nešto što je ok, i onda nemaš straha od toga što će ti neko vidjeti neku sliku, ono što ne želiš da ti se vidi nemoj ni slikat, svaki broj koji imaš neka je neko ko ti treba ko je ok, i nema straha, kao što čovjek treba da stoji iza svojih riječi i djela…što se mene tiče ev’ sve neka im je na bujrun, i nije nikakav obavještajni podatak ili šta ti ja znam..znači , stoj čvrsto iza svog života i nemoj se stiditi ili bojati toga što imaš, ..neka se boji onaj ko “ima oraha u džepu” ..to je naka moja filozofija oko toga.

  Prijavi komentar

  • U redu je to, ali ovo što ja govorim je nešto drugo.

   Nije više poenta što će ti neko nešto vidjeti (mada iskreno nisam baš mirna kada pomislim da bi neko mogao posmatrati moj život-iz ko zna kakvih pobuda) ali ok, nisam neki terotista ili bolesnik ili šta već znam-Bogu hvala, htjela sam da skrenem pažnju na DRSKOST koju je dosegao Google.Ništa tu više nije ni umotano ni skriveno, sve je transparentno:PREUZIMAMO KONTROLU NAD VAŠIM ŽIVOTIMA KOLIKO JE U NAŠOJ MOGUĆNOSTI A VI NAM TO DOZVOLJAVATE JER SMO MI REKLI DA TREBATE.Nešto u tom smislu-nigdje veze ali tako je.

   Prijavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *